- Flink wat Chinese twintigers geven hun kantoorbaan op om elders aan de slag te gaan en praten daar online over.
- Op sociale media zeggen ze veel meer voldoening te halen uit hun nieuwe werk als barista, kassamedewerker of eigenaar van een eettentje.
- Het nadeel van een kantoorbaan in China: het gevoel dat jouw inbreng er uiteindelijk niet toe doet.
- Lees ook: China raakt dominante positie als werkplaats van de wereld kwijt: dit zijn 5 Aziatische landen die daarvan profiteren
In het afgelopen jaar hebben veel Chinese twintigers hun kantoorbaan opgezegd om elders aan de slag te gaan als bijvoorbeeld barista of kassamedewerker. Ze delen massaal foto’s en video’s van hun nieuwe banen op Xiaohongshu, de Chinese variant van Instagram.
Berichten met de hashtag “mijn eerste ervaring met fysiek inspannend werk” waren op 12 juni meer dan 30 miljoen keer bekeken.
“Als eigenaars van fastfoodrestaurants, obers, schoonmakers of medewerkers van een trimsalon willen jonge mensen weer de controle krijgen over hun levens en hun gemoedstoestand”, zo wordt de hashtag beschreven.
In de bijschriften leggen de jongeren uit waarom ze hebben besloten hun kantoorbaan op te geven en daar is een duidelijke rode draad in te ontdekken. Ze ruilen een kantoorbaan in voor werk met minder status, omdat ze daar veel minder na hoeven te denken en er meer voldoening uit halen.
"Ik kan alleen maar zeggen dat ik zo blij ben dat ik ben vertrokken bij het bedrijf waar ik werkte", staat in een post van een vrouw die volgens haar profiel in de provincie Guangdong woont en eerder voor ByteDance werkte, het moederbedrijf van TikTok.
In de post zegt de vrouw verder dat ze zich niet langer zorgen hoeft te maken over rapporten en key performance indicators, maar alleen maar over het koken in haar eigen fastfoodrestaurantje. In de commentaren onder de post legt ze uit dat ze gemiddeld zo'n 125 euro per dag verdient in haar eenmanszaak.
En ze is niet de enige die voor een dergelijke carrièreswitch heeft gekozen.
"Ik heb mijn goedbetaalde baan als consultant opgegeven om te ontsnappen aan de eindeloze e-mails, interviews en PowerPoint-presentaties", schrijft een andere vrouw (25) op Xiaohongshu. "Ik begon van nul af aan als barista met een maandsalaris dat slechts een fractie bedroeg van wat ik op kantoor verdiende".
Ze zegt een mastergraad te hebben en vond geen voldoening in haar werk op kantoor. "Die leegheid ontstond, omdat ik me een inwisselbare pion voelde en bezig was resultaten te behalen die nauwelijks iets met mijzelf te maken hadden", valt te lezen in de post.
"Met het fysieke werk dat ik nu doe, ben ik echt iets aan het maken. En omdat ik het zo leuk vind ben ik altijd vrolijk", schrijft ze.
Chinese jongeren kiezen voor ongeschoold werk waar je weinig bij hoeft na te denken
Wat duidelijk doorklinkt bij mensen die de hashtag gebruiken is hoeveel gelukkiger ze zijn, wat ze omschrijven met een metafoor: "het uittrekken van de lange jurk van Kong Yiji". Dat behoeft wel enige uitleg.
Kong Yiji is een fictief karakter uit een verhaal dat is geschreven door Lu Xun, een beroemde Chinese schrijver uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. Kong is een berooide wetenschapper wiens lange gewaad symbool staat voor zijn academische titels. Hoewel hij is mislukt als intellectueel, weigert hij het gewaad uit te doen, omdat het hem status verschaft.
Het verhaal werd gepubliceerd in 1919 en heeft volgens de Chinese nieuwssite Sohu de laatste jaren aan populariteit herwonnen. "Kong Yiji-literatuur" is ook een meme geworden. Die belichaamt de somberheid van miljoenen afgestudeerden in China over hun toekomst, aldus de BBC.
Terwijl de werkloosheid onder jonge Chinezen een recordhoogte heeft bereikt en er een generatie is die overgekwalificeerd is voor de arbeidsmarkt, blijkt het verhaal van Kong Yiji heel toepasselijk te zijn voor de hoogopgeleide Chinese twintigers die blijven streven naar een "glorieuze" kantoorbaan.
Degenen die berichten plaatsen op Xiaohongshu hadden het doel om op kantoor te werken bereikt, maar ervoor gekozen deze op te geven, waarmee ze dus "de lange jurk van Kong Yiji" hebben uitgetrokken.
"Wellicht zijn veel twintigers teleurgesteld over hun baan, omdat bedrijven ze niet aannemen om uitdagend werk te doen, maar om een computer te bedienen achter hun bureau", zegt sociologe Jia Miao van de New York University Shanghai tegen CNBC.
Uiteraard geven sociale media een gekleurd beeld van de werkelijkheid. Maar de commentaren die Insider heeft bekeken suggereren in ieder geval dat jongeren die hun kantoorbaan hebben ingeruild voor fysieke arbeid, daar een hele nieuwe vorm van voldoening uit halen.
"Hoewel het lichaam moe is, is de geest juist heel gelukkig", schrijft de vrouw die zegt bij ByteDance te hebben gewerkt.